Електронните цигари помагат на алкохолиците да се справят със зависимостта към алкохола

Пациенти, подложени на алкохолна детоксикация в новозеландска болница разкриват, че използвали електронни цигари, които са им помогнали да се справят по-лесно с алкохолната зависимост. Освен това, зависимите от алкохола хора, които са били и пристрастени пушачи съобщават, че са се отказали от употребата на конвенционални цигари много по-лесно, използвайки електронно устройство за пушене, отколкото лепенки, никотинов спрей и други подобни.
 
Доктор Пенелопе Труман, която е ръководител на изследването в Kenepuru Hospital в град Порируа (Нова Зеландия), каза по време на експеримента, че част от хората в рехабилитационната група са получи стандартна никотинова заместителна терапия, а останалите -  електронни цигари.
 
Тя обясни, че пациентите, които вече са в тежка ситуация, опитвайки се да спрат алкохола, обикновено трябва да излизат извън болничното заведение, за да пушат, докато са под наблюдението на персонала.
 
Възможността да ползват електронна цигара на закрито, без да напускат болницата, намалил емоционалния натиск върху пациентите и улеснил работата на персонала.
 
"С помощта на електронната цигара зависимите от алкохола хора могат да се освободят от натрупания стрес навсякъде и по всяко време. Освен това, електронното устройство позволява да се правят корекции на никотиновата концентрация. Това също се отразява положително върху процеса на отказване на алкохола. Справяйки се с никотиновия глад, алкохолно зависимите пациенти имат възможност да работят по-добре, и да постигат по-добри резултати, по време на терапията за отказване на алкохола", каза доктор Труман.
 
От една страна, с помощта на електронната цигара, алкохолиците имат възможност да се освободят от стреса, без да вредят допълнително на здравето си. От друга - овладяват ново умение, което им помага да преодолеят зависимостта към алкохола по-лесно.
 
Доктор Труман заключи, че няма никакви отрицателни аспекти в използването на електронни цигари по време на алкохолна детоксикация. Напротив - електронните цигари направили процеса на отказване на алкохола доста по-поносим, особено в първите, по-тежки етапи.