6 съвременни сериала, които поставят електронната цигара в светлината на прожекторите

По-широката култура започна да обръща внимание на вайпинга, който само допреди 10-15 години заемаше само една малка ниша.
 
Ето няколко от най-популярните сериали, от последните няколко години, в които електронната цигара може да бъде забелязана.
 
1. Къща от карти (House of Cards) - Сезон 2, епизод 4
 
Въпреки, че това не е първото появяване на електронни цигари по телевизията, то е едно от първите, в които вайпинга не е просто фон. В този случай авторите на шоуто използваха е-цигарата като отказ от тютюнопушенето. Героят на Кевин Спейси, Франк Ъндърууд, беше хванат от жена си, според която той се е отказал от пушенето.
 
Когато го обвинява в „измама“, Франк я поглежда в очите и казва, че това е електронна цигара.
[/userfiles/files/House-of-Cards-vaping-scene.jpg]

2. Младият папа (The Young Pope) - епизод 4
 
Младият папа е мини сериал на HBO, който предизвика много полемики. Казват, че продължението щяло да бъде още по-скандално. През 2016-та радикалното шоу и неговият талантлив режисьор Паоло Сорентино представят Лени Белардо - младият папа, като страстен пушач. Цигарите са нещо като източник на бунт. И не само те. 
 
Разбира се, един от кардиналите реши да прекъсне вредния навик на папата, като му подарява електронна цигара, която той отхвърли безапелационно.
[/userfiles/files/the-young-pope-vaping-scene.jpg]

3. Милиарди (Billions) - Сезон 1, епизод 2
 
Продължавайки темата за електронните цигари в някои от най-популярните съвременни телевизионни сериали, няма как да подминем Милиардите на Showtime.  В този случай водещите актьори Деймиън Люис и Малин Акерман си споделят един елегантен Pax 2, докато обсъждат важна бизнес-стратегия.
[/userfiles/files/Billions-vaping-scene.jpg]

. Истински детектив (True Detective) - Сезон 2, епизод 2
 
Малко неубедително присъствие, но все пак, в рамките на около 2 минути, електронната цигара е обект на разговор между двамата детективи. Рейчъл Макадамс играе Ани Безеридис, полицай в партньорство с Рей Велкоро, изигран от Колин Фарел. Работейки по странен случай на убийство, тези двама полицаи от отделни райони се опитват да се опознаят, след като стават партньори.
 
Ето и диалога, който водят:
 
Рей Велкоро: Свикнала си с електронната цигара. Малко хора успяват.
 
Ани (независимо от това, което Рей казва): Дневният поток тук е от 70 000 души, нали? Къде живеят тези хора?
 
Рей Велкоро: И аз опитах, но беше истинско мъчение. Усещането при истинската цигара е съвсем различно. Беше все едно съм захапал пениса на някой робот.
 
Ани Безеридис хвърля къс поглед на Рей Велкоро, и това е. Вторият сезон на "Истински детектив" е доволно неубедителен, и не само поради факта, че в следващите 6 епизода тя не използва своята електронна цигара нито веднъж.
[/userfiles/files/True-Detective-vaping-scene.jpg]

5. Люк Кейдж (Luke Cage) - Сезон 1, епизод 6
 
Вселената на Marvel TV е много по-тъмна, за разлика от филмовите версии.  Затова не е изненадващо, че включва повече дейности за възрастни, отколкото Капитан Америка би позволил.
 
В един от първите епизоди от поредицата на Netflix, няколко сцени ясно изобразяват актьорите на шоуто пред Beyond Vape, базираната в Ню Йорк верига, която предлага висок клас електронни цигари.
 
Вероятно бъдещите епизоди ще покажат нечувствителния Кейдж, който издухва пара в лицето на поредния враг. Засега сме просто удовлетворени, че шоуто представи по-добрата алтернатива на тютюнопушенето, вместо да го крие.
[/userfiles/files/Luke-Cage-vaping-scene.jpg]

6. Семейство Симпсън (The Simpsons) - Сезон 26, епизод 20
 
Това малко боли. Не само защото обичаме хумора на Симпсън. Но и тъй като Семейство Симпсън обикновено е доста ефективнo в изкривяването на социалните проблеми. Така че, когато авторите на шоуто решават да се справят с вайпинга, като се опират на обичайните страхове и заблуди, имаме чувството, че не са направили нищо, за да покажат двете страни на спора.
 
В епизодa от 2015 г. почти всички главни герои, които живеят в градчето Спрингфийлд, използват електронни цигари - дори и бебето Маги, както и дядото Ейбрахам Симпсън. Това не е много правилно, тъй като всички знаем, че вайпинга е практика, разрешена за възрастни, и за бивши пушачи. Визията на малките деца - били те изцяло жълти и карикатурни - не е положителна за индустрията.
[/userfiles/files/Simpsons-vaping-scene.jpg]

Край или начало?
 
Аспектите на вайпинга по телевизията и използването на електронни цигари в някои от най-гледаните сериали по целия свят могат да отворят пазара и да накарат много пушачи да се откажат от пушенето, като използват доказано здравословната алтернатива на тютюневите цигари.
 
А може и да продължат с шегите и нереалистичното представяне. Времето ще покаже... За индустрията на електронните цигари е достатъчен факта, че научните изследвания за ползите от вайпинга стават все по-многобройни и убедителни.