Най-ново
НОВО Terror Train - Steam Bull

НОВО Vaporesso  - Gen Se
Vaporesso - Gen Se
139.00лвНОВО KIWI Spark Starter Kit

НОВО Vaporesso – Gen Max

Полезна информация

Най-ранната концепция на електронната цигара може да бъде проследена като идея на Хърбърт А. Гилбърт, който през 1963 г. патентова устройство, описано като „цигара без тютюн и дим“ които са заменят горящите тютюн и хартия с топъл, влажен, ароматизирана пара". Това устройство нагрява никотиновата течност и изпуска пара. През 1967 г., Гилбърт е помолен от няколко фирми, които се интересуват от това производство на продукта, но той така и не се комерсиализира и изчезва от публичния регистър след 1967 година.

Хон Лик, китайски фармацевт, е широко кредитиран с изобретяването на първото поколение електронни цигари. През 2000 г. той представя идеята за използване на („piezoelectricultrasound-emitting element“) пиезоелектрически елемент излъчващ ултразвук за изпаряване под налягане на струя течност, съдържаща никотин, разреден в разтвор на пропилен гликол. Той предлага също използването на пропилен гликол за разреждане на никотина и течността да се постави в пълнители за еднократна употреба. Тези изобретения са в основата на съвременните електронни цигари.

Електронните цигари са създадени, за да предоставят още един избор на пушачите по света. Китайският изобретател е вдъхновен от съдбата на своя баща, който си отива от този свят благодарение на страстта си към тютюна. Електронната цигара е един компромисен вариант между това да се откажеш от цигарите напълно и да продължиш да пушиш, но 99% по-безвредно.

Устройството е представено за първи път на вътрешния китайски пазар през май 2004 г. След това Хон променя търговското наименование от Голдън Драгън Холдинтс на Руян, „като дим“. И започва да изнася своите продукти през 2005 – 2006 г., преди да получи първия си международен патент през 2007 г.

Второто поколение електронна цигара, или модерна електронна цигара, е изобретено и въведено на пазара през 2008 г. от д-р Yunqiang Xiu, преди да получи своите международни патенти през 2009 г. и патент от Великобритания през 2011 година. Модерната електронна цигара включва „cartomizer“ или пълнител.

В Европа електронните цигари са въведени от британски бизнесмен през 2005 година, под благоприличното търговско наименование „Електро-фас“/ Electro Fag/. Тяхното пускане и нарастваща популярност създават горещ дебат в парламента на Англия, преди членовете на парламента да заключат, че електронните цигари не трябва да се включват в забраната за пушене, и по тази причина е законно да се пушат в сгради, където пушенето на тютюневи изделия е забранено.