Дим без огън - какво е мнението за е-цигарите на лекарите?

Днес електронните цигари са по-популярни от всякога. Те позволяват на хората постепенно да се откажат от лошия навик, като по този начин могат да се използват дори в помещения, в които не се допускат пушачи.
 
Разликата между електронната цигара и обичайната цигара е голяма, казват лекарите. Например, ето ви една и основна - в изпарителя не се съдържат вредни вещества: бензен, амоняк, арсен, цианид, въглероден оксид. Голямото  предимство на е-цигарите се нарича липса на канцерогени, които в обикновените цигари са повече от 60!
 
Електронните цигари ви позволяват да се спасите и от козметичния ефект - няма жълти зъби и пръсти, няма го и опушения цвят на кожата на лицето. Дерматолозите от Медицинския университет в Лондон изтъкват, че хората, които пушат електронни цигари, е по-малко вероятно да се оплакват от обриви и зачервявания на кожата с неустановен характер.
 
Тези инструменти улесняват процеса на освобождаване от зависимостта към тютюна. В края на краищата, повечето пушачи, които имат намерение да се откажат от тютюнопушенето, минават на по-леки цигари. Въпреки това, те все пак вкарват отрови в тялото си. Е-цигарите правят прехода хем по-стабилен, хем по-здравословен.
 
Нека видим какво мислят и психолозите за електронните цигари.
 
Според психолозите, електронното устройство позволява да се поддържа илюзията на традиционното опушване, което е необходимо за онези хора, които имат психологическа зависимост от самия процес.
 
Температурата на парата е практически равна на температурата на тялото, което елиминира изгореното гърло. Така че, вайпинга е профилактика на онкологичните заболявания на гърлото и дихателните пътища. Пушенето на електронна цигара спестява травмите на лигавицата от горещия цигарен дим, което често причинява предраково състояние.
 
И малко факти. Според проучване, чиито резултати бяха оповестени миналия месец, италиански учени от Университета в Катания съобщават, че след като са започнали да употребяват електронни цигари хората рядко се връщат към тютюнопушенето.
 
Изследването се провело, както следва: 40 доброволци шест месеца използвали само електронни цигари. Една четвърт от тях в края на експеримента спрели закупуването на тютюневи изделия, а останалите са намалили потреблението си на най-малко 4 пъти.
 
Извод: електронната цигара е полезна както за онзи, който я употребява, така и за хората около него.