Електронната цигара - най-добрият начин да се откаже тютюнопушенето!

Много хора, които живеят с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) предпочитат да ползват електронни цигари, за да се откажат от тютюнопушенето.
 
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е едно от неприятните последствия от дългите години тютюнопушене. В България през последните няколко години са починали повече хора от ХОББ, отколкото от инсулти, инфаркти или други неприятни хронични заболявания. Освен това сме на първо място в Европа по брой заболели от ХОББ.
 
Затова не е чудно, че днес младите хора, а и не само те, търсят разумна алтернатива на тютюневите цигари. 
 
Е-цигарите помагат ефективно да се откаже пушенето и да се подобри значително състоянието на здравето, увредено от дългите години тютюнопушене.
 
Ето и малко данни от последните проучвания, които са имали за цел да изследват ползите и вредите от е-цигарите.
 
В проучване, проведено през 2015 година от Университета на Маями са взели участие 40 дългогодишни тютюнево-зависими пушачи. Те били разделени на две групи. В продължение на половин година едната група нямала ограничения за използване на тютюневи изделия – цигари, пури, лули и т.н.
 
Другата група трябвало да откаже цигарите и да замени тютюна с е-цигара. Изводи: електронните цигари облекчават желанието за пушене (след въздържане от тютюнопушене през нощта). Заклетите пушачи са показали много добра поносимост към използването на е-цигари, отколкото към други продукти, имащи за цел да се откаже пушенето.
 
В рамките на тези 6 месеца на групата, която пушела електронни цигари, постепенно била намаляна дозата и концентрацията на никотина. Така през последния месец от срока на изследването доброволците "пушели" безникотинова течност за е-цигари и имали много висока поносимост към този факт.
 
Специалистите заключили, че използването на е-цигарата, като заместител на конвенционалните цигари,  не причинява симптоми на абстиненция. В допълнение, когато участниците използвали електронно устройство за пушене, концентрациите на никотин в кръвта им са останали сравнително стабилни. Заедно с това желанието им да се откажат напълно от тютюнопушенето останало все така силно.
 
И още!
 
По време на онлайн проучване, проведено през 2015 г., изследователи анкетирали 4,687 посетители на уеб сайтове и дискусионни форуми, посветени на използването на електронни цигари и спиране на тютюнопушенето.
 
Деветдесет и шест процента от анкетираните споделили, че електронните цигари са им помогнали да се откажат от пушенето, докато 72 процента признали, че пушат и тютюневи цигари, от време на време. По-голямата част от участниците заявили, че електронните цигари са им помогнали да се справят със симптомите на абстиненция и да превъзмогнат никотиновия глад.