Електронните цигари намаляват риска от домашни пожари

Не само, че е по-добре за вашето здраве да използвате електронни цигари, но експертите сега казват, че вайпинга е по-добър вариант от гледна точка и на личната безопасност. Не знаем какви са данните за България, защото тук подобни статистики не се водят, но във Великобритания 22 пожара седмично възникват заради забравена цигара, незагасен фас, паднало огънче и т.н. През последните 12 месеца в подобни инциденти са загинали осем човека, само в столицата Лондон.
 
Данните на Пожарната бригада разкриват, че през последните пет години в Лондон е имало 5,978 пожара, 416 души са били ранени, а 76 души са загубили живота си. Инцидентите, предизвикани от електронни цигари, са 17 - за целия пет годишен период. Жертви - няма, а щетите са минимални. В повечето случаи щета е самото устройство.
 
Инцидентите са били предизвикани от повредено зарядно устройство или развалена е-цигара.
 
Дан Дали, помощник-комисар на бригадата за пожарна безопасност, заяви: "Много от смъртните случаи и наранявания по време на пожарите биха могли да бъдат предотвратени чрез спиране на тютюнопушенето или чрез използване на по-безопасно електронно устройство. да, и чрез спазване на правилата за безопасност, които повечето хора или не знаят, или не спазват умишлено.
 
Ние предпочитаме хората да не пушат изобщо, но ако го правят, нека изберат по-безопасен вариант. Има общоприето погрешно схващане, че електронните цигари също крият риск от пожар. Реалността е, че те са причинили много малък брой пожари - обикновено защото устройството е било счупено или е заредено чрез повредено зарядно устройство. Пушенето, от друга страна, е доказан убиец и може да причини сериозни материални щети, като причина за пожар.
 
Често срещани причини за пожарите, свързани с тютюнопушенето, са хората, които заспиват, докато пушат или изхвърлят цигари и фасове, които не са били правилно загасени."
 
Собствениците на електронни цигари трябва да полагат допълнителни усилия, да не оставят електронните си цигари да се зараждат, когато са извън дома или спят. Те трябва да се уверят, че използват правилното зарядно устройство. Съветите също така включват никога да не се зарежда електронна цигара, ако е повредена.