Защо електронните цигари са обект на критики?

Ако трябва да си представите как изглежда едно от най-разочароващите занимания в общественото здраве, опитайте се да накарате хората да спрат да пушат.
 
Дори когато психолози и лекари съчетават консултиране и насърчаване с никотинови лепенки и други фармацевтични залъгалки, пушачите, които се отказват от вредния навик, са обидно малко.
 
Неотдавна (през 2010-та година) експериментаторите в Италия имаха по-голям успех в отказването на пушачите. Екип, ръководен от Рикардо Полоса от Университета в Катания, събра 40 упорити пушачи - такива, които са били отхвърлени от различни програми за отказване от тютюнопушенето. На тези, иначе безнадеждни пушачи, били раздадени устройства, наречени електронни цигари.
 
След шест месеца повече от половината от участниците в експеримента на д-р Полоза намалили редовната консумация на цигари с най-малко 50%. Близо една четвърт, от непоправимите преди пушачи, се отказали от пушенето изобщо. Макар че това е било само едно малко пилотно проучване, резултатите съвпадат и с други окуражаващи доказателства.
 
Оттогава насам много независими изследвания подкрепят надеждите, че електронните цигари могат да бъдат най-ефективният инструмент за намаляване на глобалните смъртни случаи от тютюнопушенето.
 
Разбира се, днес все по-често може да прочетете статии, в които надълго и нашироко се обяснява, че електронните цигари са вредни. Това са твърдения без доказателства. И тези твърдения не са от страна на групировка, известна в Америка като Big Tobacco, в която влизат някои от най-големите производители на цигари в света, като Philip Morris, например.
 
Твърденията са от страна на група лекари, които се опитаха да прокарат идеята, че електронната цигара може и трябва да се разглежда като средство за доставяне на лекарство. Като такова средство, електронната цигара трябваше да има различен статут. Това би променило начина, по който се разпространяват е-цигарите днес. И тук ставаме свидетели на най-голямото противоречие - електронната цигара е средство, с помощта на което може да се откаже тютюнопушенето. И като такова, трябва да се продава само в аптеките и дрогериите.
 
Днес всякакви подобни дебати са в миналото. Днес всеки средно информиран човек, дори и такъв, който никога не е пушил, е наясно, че електронните цигари са безвредни и не причиняват вреда на здравето. И това е доказано през годините с реални изследвания, проведени в различни точки на света.
 
"Електронните цигари могат да заменят много или по-голямата част от консумацията на цигари в САЩ през следващото десетилетие", каза Уилям Т. Гошол, изпълнителен директор на "Smokefree Pennsylvania". Неговата група преди това е водила кампании за по-високи цени на цигарите, обществени места без тютюнев дим и графични предупреждения върху опаковките на цигарите.
 
Със сигурност електронните цигари ще продължат да бъдат обект на критики, в повечето случаи безпочвени. И ако все още, след всичко прочетено до тук, не сте наясно защо - ще го обясним възможно най-просто.
 
Твърдението, че електронната цигара може да ви помогне да се откажете от пушенето не е маркетингов трик. То е невъзможно да се отрече. Това не е виц; научните изследвания многократно го потвърждават, дори и за пушачи, които не са имали намерение да се откажат. Можете да продължите с пристрастяването си към никотина на едно по-безопасно ниво, използвайки е-цигара. А може и постепенно да намалите използването ѝ. Вие решавате!
 
Критиките към електронните цигари ще продължат именно защото вие решавате! Кога, колко, къде и как - няма нужда от рекламни кампании и пояснения. Решението да закупите електронна цигара е ваше, какво да сложите в нея - също!
Кога да го направите? Когато се почувствате готови! А откъде  - разбира се, че от нашия електронен магазин!