Дим и пара: Каква е разликата?

Много хора, които живеят с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) предпочитат да ползват електронни цигари, за да се откажат от тютюнопушенето.   Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е едно от неприятните последствия от дългите години тютюнопушене. В България през последните няколко години са починали повече хора от ХОББ, отколкото от инсулти, инфаркти или други неприятни хронични заболявания. Освен това сме на първо място в Европа по брой заболели от ХОББ.   Затова не е чудно, че днес младите хора, а и не само те, търсят разумна алтернатива на тютюневите цигари.    Е-цигарите помагат ефективно да се откаже пушенето и да се подобри значително състоянието на здравето, увредено от дългите години тютюнопушене.   Ето и малко данни от последните проучвания, които са имали за цел да изследват ползите и вредите от е-цигарите.  В проучване, проведено през 2015 година от Университета на Маями са взели участие 40 дългогодишни тютюнево-зависими пушачи. Те били разделени на две групи. В продължение на половин година едната група нямала ограничения за използване на тютюневи изделия – цигари, пури, лули и т.н.  Другата група трябвало да откаже цигарите и да замени тютюна с е-цигара. Изводи: електронните цигари облекчават желанието за пушене (след въздържане от тютюнопушене през нощта). Заклетите пушачи са показали много добра поносимост към използването на е-цигари, отколкото към други продукти, имащи за цел да се откаже пушенето.   В рамките на тези 6 месеца на групата, която пушела електронни цигари, постепенно била намаляна дозата и концентрацията на никотина. Така през последния месец от срока на изследването доброволците "пушели" безникотинова течност за е-цигари и имали много висока поносимост към този факт.   Специалистите заключили, че използването на е-цигарата, като заместител на конвенционалните цигари,  не причинява симптоми на абстиненция. В допълнение, когато участниците използвали електронно устройство за пушене, концентрациите на никотин в кръвта им са останали сравнително стабилни. Заедно с това желанието им да се откажат напълно от тютюнопушенето останало все така силно.   И още!  По време на онлайн проучване, проведено през 2015 г., изследователи анкетирали 4,687 посетители на уеб сайтове и дискусионни форуми, посветени на използването на електронни цигари и спиране на тютюнопушенето.   Деветдесет и шест процента от анкетираните споделили, че електронните цигари са им помогнали да се откажат от пушенето, докато 72 процента признали, че пушат и тютюневи цигари, от време на време. По-голямата част от участниците заявили, че електронните цигари са им помогнали да се справят със симптомите на абстиненция и да превъзмогнат никотиновия глад. 

Традиционните цигари са хартиени цилиндри, пълни с химично-обработени, сушени тютюневи листа. Електронните цигари са модерен, дигитализиран вариант на пушенето, в който технологията е пресъздала оригиналния метод. Освен това, технологията е заменила тютюна с пречистена течност, и позволява на потребителя да контролира всеки аспект от устройството.
 
Тютюнът, изпушен през цигарата, може да мирише много неприятно. Това ще ви го каже и най-закоравелия пушач. Онова, което излиза от е-цигарите, не мирише. Понякога се носят леки, ароматни ухания, които не предизвикват неприятни усещания. Но дори и тези благоуханни аромати се разсейват достатъчно бързо.
 
Колкото до въпроса дали има разлика между дим и пара - да, има. И това го знае всеки, който е внимавал в часовете по химия и физика.
 
Димът е вторичен продукт от изгарянето на материи, като тютюневи листа, или дърво, или хартия, или други вещества, които могат да бъдат запалени и изгорени.
 
Според Уикипедия, пàрата е вещество в газообразно агрегатно състояние при температура по-ниска от съответната критична точка на това вещество. При електронните цигари кондензацията,  изпаряването е действие. Изпаренията от електронните цигари са продукт от е-течността, която обикновено се състои от няколко съставки, като пропилей гликол, растителен глицерин, вода, никотин (което не е задължително) и ароматизанти. Нищо не се изгаря. В електронните цигари просто липсва този процес. Изпарението, което излиза от устройството, се разсейва буквално след секунди.
 
И малко по темата за химикалите...
 
Тютюневите цигари (в допълнение към вредните веществата, съдържащи се в рамките на растението тютюн, и които идват в резултат на изгарянето, като катран, например) са пълни с хиляди токсични химикали. Тези химикали са следствие от допълнителната обработка на тютюневите листа. И всичко това, всички тези естествени и неестествени отрови, отиват в тялото.
 
Химикалите, които се използват в течностите за е-цигари, са различни. Разбира се, има някои не особено полезни съставки, но това не представлява цялата индустрия, на което и да е ниво. Повечето марки за течности се саморегулират и поддържат най-високи стандарти.
 
В заключение - употребата на е-цигари на закрито е малко вероятно да бъде заплаха за здравето на тези, които са около хората, употребяващи изпарителни устройства. Продължаващия дебат относно вайпинга на закрито наскоро бе тестван от проучване, което изследва качеството на вътрешния въздух преди и след употреба, проведено от три независими образователни изследователски институции от Европа.
 
Констатациите бяха забележителни. Те предлагат изключителен набор от данни, които никога преди не са били налични по темата. Проучването наскоро беше представена на конференция, фокусирана върху научните изследвания, посветена на качеството на въздуха в затворени помещения, проведена в Барселона, Испания.
 
Изследването специално е тествало качество на въздуха и риска за страничните лица, които са изложени на изпаренията от е-цигарите. Най-новаторският аспект на проучването установи, че частиците от течността се разсейват буквално за секунди, след издишване, което води до изключително ниско ниво на риск за тези, които са изложени на парата, след като тя е била издишана.
 
Освен това изследването хвърля основна светлина към аргумента за сравняване на изпаренията от електронната цигара и тютюневия дим, свързвайки двете като вторичен продукт от пушенето.
 
За потребителите на електронни цигари, това е приятна победа, която добавя доказателства към уравнението, в което винаги е имало нищо повече от неаргументирани спекулации.