Пушачите "превключват" на е-цигари и за удоволствие

Ново проучване, проведено от Университета на Източна Англия в Обединеното кралство, разкрива че хората, които са преминали от тютюн към електронни цигари, го правят и защото вайпинга е по-приятен. Освен това, употребата на електронна цигара е най-ефективния метод (след волята, разбира се) чрез който може да се откаже тютюнопушенето.
 
Удоволствие от вайпинга усещат и заклети пушачи, които нямат намерение да се откажат от тютюнопушенето.
 
Водещият изследовател д-р Кайтлин Нотли от екипа на Университета на Източна Англия заяви: "Електронните цигари са поне 95 процента по-малко вредни от тютюнопушенето. Днес те са най-популярната помощ за отказване от тютюнопушенето във Великобритания. Въпреки това, дългосрочната употреба на електронна цигара остава противоречива."
 
Изследователите са наблюдавали 140 доброволци. В рамките на две години те са проучили тютюневите им навици. Задали са въпроси от рода на: кога са решили да започнат, какви пушачи са, какви са техните вкусове. Същевременно са разследвали причините за отказа от тютюнопушене.
 
Изследователите искали да разберат дали хората, които употребяват електронна цигара са го направили, за да спрат да пушат, или има някаква друга мотивация.
 
Проучването разкрива, че е-цигарата има поредица от предимства, включително: по-евтина е и помага на пушачите да възвърнат чувството си за вкус и мирис. Последното е било също толкова приятно и за заклетите пушачи, които са се отказали от цигарите, само заради новото усещане за вкус и мирис.
 
"От наблюдението и изследванията, които направихме в рамките на две години, стана ясно, че употребата на електронна цигара може да подкрепи въздържанието от дългосрочно пушене.
 
Електронната цигара не само замества много от физическите, психологически, социални и културни елементи на пушенето на цигари с тютюн, но е удоволствие сама по себе си, както е и здравословна, удобна и по-евтина алтернатива на пушенето", каза Нотли.
 
Изследователите установили, че хората, които са заменили тютюневите цигари с електронна цигара, са имали по-добра дихателна функция, както и подобрено чувство за вкус и мирис. Нотли добави, че най-забележително в цялото изследване са изявленията на заклетите пушачи, които са изоставили вредния навик и са определили употребата на електронна цигара като приятна.