Учени: Въздействието на електронната цигара върху здравето е по-скоро положително

Има и голям брой независими изследвания, които не отричат използването на е-цигара. За разлика от концерните, които произвеждат цигари от тютюн, производителите и разпространители на електронни цигари дават последната дума на учените, вместо да прибягват към грешни и вредни внушения.
 
И най-важното - при употребата на е-цигара отсъства манипулативното увеличени на концентрацията на никотин. Всичко е в ръцете на потребителите. Те избират течност с или без никотин.
 
Какъв е принципа на действие на електронните цигари? Какво е устройството им?
 
Електронните цигари (е-цигари), известни също като електронни системи за доставка на никотин, са устройства, които произвеждат аерозол чрез нагряване на течност, която съдържа разтворител (растителен глицерин, пропилей гликол, или смес от тях), един или повече ароматизатори, и никотин, въпреки че никотинът може да се пропусне.
 
Изпарението на течността в нагревателния елемент е последвано от бързо охлаждане, за да се образува аерозол. Този процес е коренно различен от изгарянето на тютюна, и следователно съставът на аерозола от електронните цигари и дима от тютюневите цигари е съвсем различен.
 
Аерозолът от електронната цигара се инхалира директно от потребителя през мундщук. Всяко устройство включва батерия, резервоар, който съдържа течността и камера за изпаряване с нагревателен елемент.
 
Дизайнът на електронната цигара първоначално е бил повлиян от това как изглеждат конвенционалните цигари. След време дизайна на електронните цигари се развива, като бяха създадени устройства, позволяващи на потребителите да пълнят е-цигарата с различни течности и да персонализират нагревателния елемент. Днес вече сме свидетели на истинска революция в дизайна на електронните цигари. Той може да бъде променян и персонализиран от самите потребители.
 
Вдишването на аерозол от никотино-съдържащите течности в електронната цигара води до пикова серумна концентрация на никотин в рамките на 5 минути. Тази бързина на системно доставяне, комбинирана с метод на използване, е същата като тази, използвана от конвенционалните цигари (т.е., чрез орално вдишване). Това води до усещането, че пушенето на е-цигара е близко до пушенето на обикновена цигара. С уточнението, че е в пъти по-безопасно.
 
Когато се пуши е-цигара действието е по-скоро щадящо, отколкото опасно. Много лекари и специалисти квалифицират употребата на електронна цигара като никотино-заместваща терапия.
 
През 2014 г. е имало приблизително 466 марки електронни цигари и 7764 уникални аромати за електронни цигари. Днес те са значително повече.
 
Голяма част от здравните специалисти обясняват използването на електронната цигара въз основа на "намаляване на вредите", в сравнение с тютюнопушенето. Други защитават принципа на т.нар предпазливост, която се основава на философията, че да се критикува използването на е-цигари е рано, тъй като последиците от употребата все още се изучават.