Цялата истина за електронните цигари

Електронната цигара (и изпарител) с право може да се нарече един от най-емблематичните продукти на Милениума. Дори глаголът "vape", който се отнася до процеса на изпаряване с електронна цигара, стана дума на 2014-та на Оксфордския речник. Затова решихме да съберем всичко онова, което трябва да  знаете за електронните цигари, в една полезна и завладяваща статия.
 
1. Електронните цигари и изпарителите са два напълно различни продукта
 
Според повечето хора електронната цигара е като аналоговата цигара: изглежда точно така, само че е електронна. Те се произвеждат от едни и същи тютюневи компании, например международни гиганти като "Imperial Tobacco" и "RJ Reynolds". Продават се с пълни касети: когато течността се изпари, пълнителят трябва да се смени. Изборът на вкус за електронните цигари е ограничен, но те се считат за по-здравословна алтернатива на обикновената цигара.
 
Ето такива неща си мислят повечето хора, които само са чували, че има такова нещо, наречено електронна цигара.
 
Основната разлика между изпарителите и електронните цигари е, че те са с вградена електроника, което позволява на собственика да регулира нивото на мощност. Много компании в света произвеждат електронни цигари, не само Китай, както погрешно повечето хора смятат. Е-цигари и аксесоари за тях се произвеждат в Полша, Гърция и Филипините, например.
 
Законодателите, и една голяма част от медиите, не виждат разлика между двете стоки, а разликата между тях е огромна.
 
2. Няма нищо мистериозно в течностите за е-цигарите
 
Течностите за изпарителите се състоят от няколко компонента. Основата на е-течността е растителният глицерин, който не пренася аромата много добре, но дава много пара. Втората съставка е пропилен гликол. Понякога потребителите  грешат, обърквайки го с диетилен гликола. В редица случаи паниката е оправдана: в нискокачествените е-течности този елемент действително е открит.
 
Съвет: купувайте електронни цигари и течности само от надеждни производители. На адрес www.elektronnicigari.bg може не само да разгледате разнообразието от електронни цигари, течности и аксесоари за тях, но и да научите много и интересна информация за електронните цигари от статиите, публикувани в блога.
 
Трябва да се знае, че пропилен гликолът е основният компонент на течностите за е-цигари и е напълно безопасен при вдишване. Пренася аромата по-добре от глицерина. Междувременно, за е-течностите се говори, че "никой не знае какво всъщност съдържат, дори и производителите." Това също е погрешно: производителят знае точно състава на неговите течности и свойствата на всички компоненти, включително и токсичността на димните газове.
 
Последният компонент е синтетичен никотин. Всички производители на течности добавят свое количество: от 18 mg на милилитър (както при цигарите "Lucky Strike" с откъснат филтър) до нула. Да, има електронни течности, в които съдържанието на синтетичен никотин е нула.
 
3. Контрол, контрол и още контрол
 
Малко вероятно е да намерите поне една бутилка с е-течност, на която да  няма надпис от рода на: "Внимание! Течността може да съдържа никотин. Пазете далеч от деца и домашни любимци. За употреба само от лица над 18-годишна възраст. "
 
Също така, повечето производители слагат течностите в опаковки, които са защитени от деца, и не могат да се отворят. Освен това, течността и пълнителите се произвеждат в стерилни помещения.
 
Въпреки това, законът все още не задължава производителите да вземат още и още предпазни мерки - те избират самите стандарти. Защо?
 
Може би законодателите забравят, че производителите на конвенционални и електронни цигари имат различни принципи. Целта на тютюневата промишленост е да "зариби" колкото се може повече хора. И колкото са по-млади, толкова по-добре. За тази цел тютюневата промишленост използва всички законни (и не законни) средства. Докато производителите и търговците на електронни цигари искат хората да се откажат от никотина, като им предлагат приятна и безобидна алтернатива.
 
4. Електронните цигари са много по-безвредни от обикновените цигари
 
Има две мнения за дима на електронните цигари: напълно безвреден, или дори по-лош от дима на обикновена цигара. Нещо като горски пожар и ядрена експлозия в едно. Вероятно сте чули повече от веднъж, че "никой не е извършил обективно изследване по въпроса дали електронните цигари наистина са безвредни".
 
И това не е истина. Изследвания и проучвания в тази насока се правят непрекъснато. Но, по една или друга причина, те не получават гласността, която заслужават.
 
През 2012 г. в Гърция е проведено проучване, озаглавено "Ефектът на електронното устройство, съдържащо никотин, върху функцията на миокарда в сравнение с конвенционалните цигари". Заключението на учените: "Липсата на горивни и химични компоненти води до факта, че човешкото тяло абсорбира по-малко токсични вещества. Електронните цигари могат да се превърнат в безопасна алтернатива на тютюневите цигари."
 
Също така през 2012 г. се проведе изследователска работа под надслов "Нива на канцерогени и токсични вещества в дима от електронни цигари".
 
Ето какво се казва в него:
 
"Открихме, че някои токсични вещества действително се съдържат в дима на електронните цигари. Но нивото на токсичните вещества е 9-450 пъти по-ниско, отколкото в цигарения дим на аналоговите цигари. Данните ни съответстват на идеята, че замяната на тютюневите цигари с електронни цигари може значително да намали въздействието върху тялото на токсичните вещества, специфични за тютюна. Електронните цигари като стратегия за намаляване на вредите от тютюнопушенето изискват допълнително проучване."
 
Друго проучване , озаглавено "Сравнение на ефекта от дима на електронната цигара и дима на обикновената цигара върху качеството на въздуха в помещенията", също е от 2012 г. и в него се казва:
 
"Електронните цигари засягат въздуха в помещението много по-слабо, в сравнение с тютюневите цигари. Проучването разкри липсата на очевидна опасност за човешкото здраве от дима от електронни цигари въз основа на много анализи, направени през последните пет години."
 
Могат да бъдат цитирани и още проучвания. Въпросът е в подробното изследване. Особено внимание трябва да се обърне на пасивното пушене. В България законът позволява пушенето на електронни цигари и изпарители на обществени места, които не попадат в обхвата на анти-тютюневия закон. Ето това може да се нарече адекватна борба срещу вредите от пасивното пушене.
 
5. Предимствата на електронните цигари са признати от много здравни организации по света
 
Ще изброим някои от по-известните, значими и авторитетни организации:
 
 - Американски съвет за наука и здраве
 
Линк към статията (https://www.scribd.com/document/195347257/Nicotine-and-Health)
 
 - Кралски колеж по медицина, Лондон
 
Линк към статията (https://www.rcplondon.ac.uk/news/rcp-statement-e-cigarettes)
 
 - Кампания за борба с тютюнопушенето и за здравословен начин на живот
 
Линк към статията (http://ash.org.uk/stopping-smoking/ash-briefing-on-electronic-cigarettes-2/)
 
Заключението на повечето здравни организации е следното: трябва да се направят и други дългосрочни проучвания, за да е налице точен и логичен извод. Но въз основа на вече получените резултати електронните цигари са много по-безопасни от тютюна и са достатъчно ефективни, за да помогнат на хората да се откажат от тютюнопушенето.