Е-цигари - какво не им харесвате?

Наскоро дори писахме за това, че електронните цигари са безвредни не само за онези, които ги пушат, но и за хората около тях. Днес отговорните производители на електронни цигари вече са се присъединили към различни търговски асоциации и доброволно налагат строги протоколи за безопасност.
 
Е, какво не им харесвате? Една много голяма част от пушачите, които си купуват електронни цигари, са пушачи, които не са успели да се откажат от тютюневите цигари с помощта на други средства. Близо 60% от тях престават да пушат изобщо - каквото и да е, в рамките на една година!
 
Електронните цигари биха могли да увеличат печалбата на собствениците на клубове и барове. Тъй като вредните им компоненти или отсъстват, или са експоненциално в по-ниски концентрации, те практически не представляват риск за околните.
 
Хората, които използват електронни цигари не се чувстват социално прокажени. Те не трябва да излизат навън, за да пушат. Имаше данни за това как забраната за тютюнопушене на обществени места се отразява върху оборота на питейните заведения. Ясно е, че в ресторантите дори и една голяма част от пушачите, предпочита да не пуши. Но, колкото повече пушачи пушат на групички пред заведението, толкова повече оборота на това заведение пада.
По-разумно е да се прокламира употребата на електронни цигари, отколкото постоянно да се недоволства срещу забраната за тютюнопушене на обществени места, или да се нарушава тази забрана.
 
Погледнато чисто психологически, полза от е-цигарите имат и големите магазини и моловете. Човек, които има възможност да използва своето електронно устройство, пазарува повече и прекарва много по-дълго време в закритото пространство на магазина.
 
Не на последно място някаква, макар и малка, полза от е-цигарите имат хората, които се борят със сериозни заболявания, като ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест) или рак на белите дробове. Те могат да използват електронни цигари с течности, които не съдържат никотин.
 
Всеки пушач може безпристрастно и честно да ви изброи още поне десетина ползи, като например икономията на средства, липсата на неприятен аромат и какво ли още не.
 
И все пак, въпреки многото подкрепящи научни данни, има групи против тютюнопушенето, които се противопоставят и на електронните цигари. Те просто са заслепени идеолози. За тях е трудно, ако не и невъзможно, да подкрепят поведение, което прилича на пушене, въпреки че буквално спасява живота на хората.
 
Е, какво не им харесвате на електронните цигари? Пестят средства и заболявания, доказано безвредни са и могат да се ползват навсякъде.
 
Помислете върху това следващия път, докато палите поредната тютюнева цигара, способна да навреди както на вас, така и на хората около вас...